top of page
image.png
image.png
WhatsApp Image 2024-07-01 at 4.40.52 PM.jpeg

Buurttuin De Groene Zon in een notendop​

 

Buurttuin de Groene Zon is een kleine eetbare buurttuin bij de kruising tussen de Fahrenheitstraat en de Copernicuslaan in Den Haag. Het stukje grond van de gemeente is in samenwerking met Groenbeheer stadsdeel Segbroek inmiddels veranderd in een bloeiende en boeiende buurttuin voor en door buurtbewoners. De tuin is een plezierige ontmoetingsplek geworden voor de buurt. Hij is toegankelijk voor iedereen uit de buurt en een ieder is welkom om deel te nemen aan de tuinier sessies.  De Groene Zon is ook een ontdektuin geworden voor groot maar vooral ook de kleinsten die er veilig kunnen scharrelen, ontdekken en ook soms proeven na het spelen op het plein ernaast.  De buurttuin heeft een compostbak en een planten- en stekjesbibliotheek open gesteld voor de buurt. De initiatiefnemers organiseren ook events met de buurt en voor de buurt.

image.png

Hoe de tuin ontstaan is?

 
  • In april 2020 zagen Gwénaël en Nathalie, buurtbewoners die al een aantal jaren in de Fahrenheitstraat wonen, een boeiende TedTalk van Ron Finley, bekend als de “Gangsta Gardener”. Ron is één van pioniers van de Guerilla Gardening beweging in de VS. Deze beweging zet zich in het vergroenen van stedelijke omgevingen. Na deze openbarende documentaire kwam een interessant gesprek aan tafel bij hun over het vergroenen van hun directe omgeving en de mogelijkheden.
  • Kort daarna, namen Gwénaël en buurman Gert-Jan contact met buren, stadslandbouw Den Haag en de afdeling Groenbeheer om een buurttuin te initiëren naast het speeltuin Copernicuslaan.
  • In december 2020 werd de tuin in opdracht van de gemeente klaargemaakt voor een toekomstige buurttuin: Buurttuin de Groene Zon!
  • In Januari 2021 werd aan de hand van een ontwerptekening van Gwénaël de structuur van de tuin gebouwd met buurtgenoten: verhoogde bakken met tegels, een wilgentunnel, een informatieboard en laagstam fruitbomen.
  • In de lente van 2021 werd de tuin feestelijk geopend en kwamen de eerste zaden en planten de grond in!
  • In oktober 2022 hebben we voor onze inzet voor de buurt ‘de gulden klinker’ gekregen.

Met welke uitgangspunten is de tuin begonnen?

 

​Laten zien dat groen verbindt: 

Een groene oase creëren, en een plek maken waar wij als buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten en samen aan sociaal tuinieren werken.

 

​Biodiversiteit stimuleren (op onze microschaal):

We willen de biodiversiteit stimuleren in de openbare ruimte van onze wijk en laten zien dat er meer ruimte gebruikt kan worden voor natuur, wat goed is voor de mens en het milieu.

 

​Natuureducatie bevorderen: 

Kinderen uit de buurt meer bewust maken van de natuur door te laten zien, te laten proeven en te laten ruiken. We hebben een natuureducatiekist in de tuin met allerlei leuke instructiekaarten van natuur educatieve activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Als je hier klikt, vind je een overzicht van de beschikbare fiches en materiaal in de kist. Je kunt het materiaal uiteraard lenen of een workshop/activiteit aanvragen. Neem gerust contact met ons als je interesse hebt.

 

​Buren inspireren op het gebied van vergroenen en verduurzamen: 

De buurttuin dient als natuurvriendelijke voorbeeldstadstuin voor buurtbewoners. Het is een plek waar je wat kan leren en waar je geïnspireerd kan worden om je eigen tuin of balkon mooier te maken. Duurzaamheid en groen zijn niet meer obligate onderwerpen maar thema’s waar wij allemaal echt mee aan de slag moeten om onze stad leefbaar en gezond te houden. We proberen zo veel mogelijk vanuit de permacultuur principes te werken. We werken met natuurlijke en hergebruik materialen. Op deze manier maken we een natuurvriendelijke kringloop. 

MEES20240821-4858.jpg

Michel Mees©, www.michelmees.nl

MEES20240821-4651.jpg

Michel Mees©, www.michelmees.nl

Hoe functioneren we?

Er bestaat een stuurgroep die zich buigt over de visie, de communicatie en de uitvoering van de plannen. De stuurgroepleden en verschillende geïnteresseerde buurtgenoten helpen met het onderhoud van de buurttuin en het organiseren van events. De stuurgroep vergadert regelmatig. De stuurgroep bestaat uit Eline van Dam, Gwénaël Hugon, Rutger Spoelstra, Gert-Jan Wiersma en Lianne Zuidgeest.

​​​

Hoe hebben we het gefinancierd?

De Groene Zon heeft verschillende financiële bijdragen gehad:

  • Gemeente Den Haag via Groenbeheer Den Haag bij de opstartfase

  • Via het participatiefonds voor buurtinitiatieven de “Gulden Klinker”

  • Buurtinitiatief “De Groene Regentes”  

  • Vrijwilligersorganisatie Zelfdoen in Zuid Holland

  • Bijdragen van buurtgenoten

image.png
Herontwerp_definitief_edited.jpg
Heb je gemerkt dat de tuin sinds de lente 2024 anders eruit ziet?
​
Vanaf winter 2023 zijn we bezig geweest met een herontwerp van de buurttuin met twee hoofdoelen in gedachten:
  • De beplanting klimaatbestendiger maken
  • De esthetische waarde van de tuin vanuit de straatkant accentueren
​

​
De tuin in cijfers
  • 7 verschillende bekende (en soms vreemde) vogels gespot!
  • 90 m2 perceel
  • 125 soorten planten
  • 142 followers op Instagram
  • 174 followers op Facebook
  • 1000 liters regencontainer
  • 5580 wormen (gemiddeld 62 p.m2 voor humusarme grond)​
image.png
Wil je meer weten?
Wil je lid worden van de buurttuin om ons te ondersteunen en/of te helpen? Of wil je een korte rondleiding krijgen? Neem dan gerust contact. Op de Facebook pagina “Buurttuin De Groene Zon” of op de informatiebord vooraan de tuin lees je ook over onze events.
image.png
image.png
WhatsApp Image 2024-07-02 at 4.02.01 PM.jpeg
WhatsApp Image 2024-07-02 at 1.21.09 PM.jpeg
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
bottom of page